Bottervaren met Schipper Bosch

15-10-2021

Een heerlijke dag op het water! In Muiden lag deze week de prachtige Botter EB.51 aangemeerd. De medewerkers van Schipper Bosch kregen de kans om een dag te varen op deze bijzondere historische boot. Met een gemiddelde van 3 jassen per persoon, was het goed toeven op het water van het IJmeer en het Markermeer.

Om met z’n allen tegelijk te kunnen gaan zeilen werd er een tweede botter voor één dag toegevoegd aan de Schipper Bosch vloot. Door de stevige bries zat de vaart er bij de botters al snel lekker in. 

Op de ene boot zorgden drie zeer ervaren schippers ervoor dat de opvarenden volop konden relaxen en onder het genot van een Schipper bitter van de omgeving konden genieten. Op de andere botter - de EB.51 - was het echter hard werken: volop rondvliegende touwen, klapperende zeilen en liters water die over de rand klotsten.

Zo kwam een deel van de collega’s zwaar relaxt en een deel van de collega’s totaal afgepeigerd weer aan wal in Muiden. Maar iedereen was het erover eens dat zo’n dagje op de botter een topuitje is.
 
Over de botter EB.51
Jachthaven ’t Raboes in Eemnes is de thuishaven van de Botter EB.51. Dit zware houten visserijschip werd gebouwd in 1883 en was bestemd voor vissen op de Zuiderzee. Er voeren in de hoogtijdagen meer dan 1000 van dit soort zeilboten rond. Nadat de Zuiderzee is drooggelegd zijn er nagenoeg geen nieuwe botters meer gebouwd. Vandaag de dag zijn er nog ongeveer zestig botters – varend erfgoed – die met veel liefde onderhouden worden gehouden door hun eigenaars.

 

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen