De Ooij

In 2021 is Schipper Bosch eigenaar geworden van het terrein van voormalig Steenfabriek De Ooij, waar legerdump Reomie van 1972 tot 2021 gevestigd was. Schipper Bosch wil het terrein transformeren naar een uniek en groen gebied om te wonen.

Voormalige steenfabriek
De plek wordt in de volksmond ook wel het Reomie-terrein genoemd. De 50 jaar voordat Schipper Bosch het kocht, stond het terrein dan ook vol met o.a. oude legertrucks en diende het als legerdump. Daarvoor huisvestte het steenfabriek De Ooij, waarvan er nog meerdere historische overblijfselen op het terrein te vinden zijn, zoals een oude steenoven met schoorsteen en een prachtige haaghut.

Ontwikkeling
Schipper Bosch gaat – met respect voor het landschap en de historie van de plek – rond de 200 woningen op het terrein bouwen. Voor de ontwikkeling zijn bouwstenen en ambities geformuleerd op het gebied van onder andere duurzaamheid, voorzieningen en ecologische verbindingen.  

Het “Ooijpad”
Door de nieuwe woonwijk komt een wandel- en fietsroute die het dorp met de Waal verbindt. Het wandelpad loopt langs de Locoloods, de haaghut en de vlamoven – belangrijke historische overblijfselen uit de tijd van de steenfabriek – die op deze manier als een parelketting aan elkaar geschakeld worden.

Groen
In de nieuwe woonwijk worden diverse inheemse planten en bomen geplant. In combinatie met de groene verbindingszone aan de zuidkant van het terrein en de groene buffer rondom de terp ontstaat er een groene woonwijk, die mede door de ligging in de Ooijpolder, uniek is in Nederland.

Duurzaam
De ambitie is om zoveel mogelijk gebruik te maken van materialen die al op het terrein aanwezig zijn en deze opnieuw te gebruiken bij het bouwen van de woningen. Zo blijft ook de link met de geschiedenis van deze plek – de tijd dat er bakstenen werden gebakken – bestaan. Daarnaast willen we niet overal bakstenen gebruiken, maar hebben we de ambitie om te bouwen met hout, cross laminated timber oftewel kruislaags hout, dat een veel duurzamer bouwmateriaal is.

Planning
Om op deze plek woningen te kunnen bouwen moethet bestemmingsplan gewijzigd worden. De bestemmingsplanwijziging is vanaf 16 november 2023 gepubliceerd. Wanneer de bestemmingswijziging geregeld is, gaan we starten met het uitwerken van de omgevingsvergunning.

Bekijk website

Functie:
Wonen

Oplevering:
Nog niet bekend

Partners:
Studio Nauta
Le Far West
Werkstatt
Studio Ard Hoksbergen
 

Locatie:
Erlecomsedam, Ooij

Deel dit project:
LinkedIn Facebook

Andere projecten

Alle projecten