Gebouw AR

Op cleantech campus Industriepark Kleefse Waard is gebouw AR verrezen. Niet alleen een functioneel ‘opslaggebouw’, maar ook een bijzonder architectonisch object.

De gebouwen op IPKW dateren uit de jaren ’40. Architectenbureau Space Encounters gaven we de opdracht om een opslaggebouw te ontwerpen voor logistieke diensten met ook ruimte voor kantoren. De uitdaging was om dit aan te laten sluiten bij de oude industriële gebouwen die dit nieuwe bouwwerk vergezellen. 

In plaats van de archetypische doosvormige schuur te ontwerpen, streefde Space Encounters naar een subtiel architectonisch effect zonder het functionele doel van het gebouw te verliezen. Het gebouw kreeg de typische functionele details van de oude industriële gebouwen; uitstekende dakranden om gevels te beschermen tegen regen, dakramen op het noorden voor een grote hoeveelheid indirect zonlicht en het gebruik van economische maar duurzame materialen.

Geïnspireerd door de architectonische taal van het industriepark is er een lichtgewicht stalen constructie ontworpen met driehoekige spanten op een hoogte van 8 m, met hellende dakoppervlakken met geïntegreerde dakramen. Binnen de herhaling van de schuine daken draaien de oost- en westgevels lichtjes naar binnen en naar buiten om een soort harmonica-effect te creëren.

Het dak kantelt over de naar binnen draaiende gevels en creëert een opvallend spel van licht en schaduw op de glanzende metalen bekleding van de muren. Waar de oost- en westgevels weinig openingen hebben, openen de noordelijke en zuidelijke delen zich naar de straat met kamerhoge glazen wanden. Hier is de kantoorruimte gesitueerd, verdeeld over twee verdiepingen. Aan de oostzijde bevinden zich de verlaagde laaddokken.

Het resultaat is een utilitair gebouw zonder dat de poëzie van de architectuur verloren is gegaan. Door te spelen met vormen, licht en schaduw, leegte en massa, werd een algemeen opslaggebouw een zelfbewust architectonisch object.

Fotocredits: Sebastian van Damme

Functie:
Kantoor & opslag

Oplevering:
Derde kwartaal 2019

Partners:
Space Encounters
Gravitas BV
Qonect Bouwadvies
Karbouw

 


 

Deel dit project:
LinkedIn Facebook

Andere projecten

Alle projecten