Het kunstwerk 'De Duif' is geland in De Nieuwe Stad

25-06-2024

Het verhaal van 'De Duif' is best bijzonder te noemen. In 2009 werd er een witgeschilderde houten vogel op een meerpaal in de Eem gezet. Het was een eerbetoon aan de vele duivenmelkers van ’t Sasje, de voormalige volkswijk die zich globaal op en rond het Eemplein bevond. Nadat vandalen De Duif hadden beschadigd, werd deze in 2023 vervangen door een stalen exemplaar, gemaakt door onze bewoner Thijs Trompert van ATMosphere.

Stralend wit
De Duif stond op een meerpaal in de Eem, vlakbij de loop/fietsbrug. Nadat een schipper de meerpaal had geraakt is De Duif beschadigd. Het kunstwerk werd hersteld door Thijs en kreeg weer de oorspronkelijke én opvallende witte kleur. De meerpaal is nog niet hersteld en daarom zocht de gemeente een tijdelijke plek. Deze hebben ze bij De Nieuwe Stad gevonden aan de Kleine Koppel. Daar stond nog een oude poer (paalfundering), waarop De Duif gemonteerd werd door Thijs en Marisja.

Arie Terschegget was uiteraard ook aanwezig bij de onthulling. Arie (bijna 86 jaar) is medeschepper van het kunstwerk. Hij is een rasechte Amersfoorter (Amersfoorter van het jaar in 2016), oud- Sassiaan en voormalig duivenmelker. Ondanks het regenachtige weer toverde de nieuwe plek van De Duif een grote glimlach op zijn gezicht. “Wat een prachtplek is dit! Van mij mag de Duif hier blijven staan!", aldus Arie. Daar zijn wij het zeker mee eens. Het nu wit gespoten stalen kunstwerk komt schitterend uit op de oude gemetselde poer. Het lijkt net of De Duif trots uitkijkt over Amersfoort en de Eem. Je kan De Duif bewonderen aan de Kleine Koppel naast de Rohm&Haas Zeepfabriek.

Meer lezen over De Duif?

De Duif landt weer op meerpaal in de Eem

Deze Duif wordt een klapper

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen