Het Platform genomineerd voor kantoorgebouw van het jaar

14-09-2020

Het Platform in De Nieuwe Stad in Amersfoort is genomineerd voor de Architectenweb Awards 2020, in de categorie 'kantoor van het jaar'. Architectenbureau Space Encounters was samen met Schipper Bosch verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw bestaande uit twee verdiepingen bovenop de voormalige Prodentloods in De Nieuwe Stad.

Met het oog op de huidige gebruikers van de loods is voor het tafelmodel gekozen: Het Platform is middels zeven stalen spanten over de hal heen gebouwd. Constructief is het een typologische mix van een brug en een gebouw. Aan de pleinzijde steekt het Platform drie meter over de loods door en creëert een genereus entreebalkon. Nieuw is visueel met oud verbonden door architectonische kenmerken en elementen van afwerking over te nemen.

Verbinding
De jury is zeer te spreken over de wijze waarop het kantoorgebouw los over de bestaande loods is heen gebouwd, maar er toch mee in verbinding staat door bijvoorbeeld het ritme van de kolommen. Tevens waardeert de jury hoe Het Platform niet alleen een relatie aangaat met de loods, maar ook met de omgeving. Zo is er het balkon als buitenwerkplek met uitzicht en de drie meter brede betonnen trap als verbinding met het plein, maar ook de verhouding tot naastgelegen bebouwing. De jury prijst het ruimtelijke interieur, waarbij de maat van de werkvloeren voelbaar is gebleven.

Vakjury
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2020 wordt op donderdag 29 oktober de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar uitgereikt. Alle inzendingen voor de prijs van Kantoorgebouw van het Jaar 2020 zijn beoordeeld op een aantal punten. Allereerst 'maatschappelijke relevantie' – hoe is die vertaald naar de ruimte en/of het beeld? Ten tweede 'vakmanschap' – hoe uit zich dat in bijvoorbeeld ruimtelijke kwaliteit en detaillering? En ten derde 'vernieuwing' – in hoeverre is er op een vernieuwende of verrassende manier omgegaan met bijvoorbeeld de gebouwtypologie?

De onafhankelijke jury bestaat uit Thomas Dieben (architect en oprichter krft), Marieke Kums (architect en oprichter Studio MAKS), Gus Tielens (architect en oprichter korth tielens architecten), Bas van Dam (oprichter-directeur Being Development) en Annuska Pronkhorst (architectuurhistoricus en partner van Crimson Historians & Urbanists). Juryvoorzitter is Tako Postma (architect, stadsbouwmeester Delft).

Lees het artikel op architectenweb

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen