Hof van Duurzaamheid: voorbeeldproject voor duurzame woningbouw in Amersfoort

19-06-2021

Een unieke, aardgasloze en groene woonwijk verrijst op het perceel tussen de Laan van Duurzaamheid en de Rondweg Noord in Amersfoort. 110 appartementen (waaronder 7 urban villa’s) en 40 eengezinswoningen bestemd voor een mix van doelgroepen.

Houtbouw – Hof van Duurzaamheid als voorbeeldproject
Wat de woonwijk zo bijzonder maakt is dat de 40 eengezinswoningen en de 7 urban villa’s gebouwd worden in hout: Crosslaminated Timber (CLT) oftewel kruislaags hout. Deze schone bouwstijl zorgt voor een lagere CO2-uitstoot van het bouwproces, minder transportbewegingen en de mogelijkheid tot verplaatsen en recyclen van de woning. Een eerlijke manier van bouwen, die in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Deze Amersfoortse wijk is een bijzonder voorbeeld van hoe het ook kan; er werden nog niet eerder in Nederland woningen van hout op deze schaal gebouwd. Bij houtbouw is de bouwplaats geen plek meer voor fabricage, maar voor montage. Een woning komt in onderdelen naar de bouwplaats en wordt daar in elkaar gezet. Een mooi voorbeeld van schone en circulaire bouw.

Winst voor het milieu
De bedenker en initiatiefnemer van dit project is lokale ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Bart Schoonderbeek, directeur Schipper Bosch: “Hoewel de houtprijzen het afgelopen jaar enorm zijn gestegen, geloven we dat dit de bouwmethode van de toekomst is en daarom kiezen we ervoor. Financieel misschien niet de beste keuze, maar wel een grote winst voor het milieu. We willen een woonwijk neerzetten die inspireert om ook op andere plekken op deze manier aan de slag te gaan.

De ambities zijn groot. We willen nog verder verduurzamen in de bouw. Er rijden nu nog steeds vrachtauto’s, maar we willen ook dat nog naar beneden brengen in de toekomst. Er rijden voor dit project al 25 – 30% minder vrachtauto’s, maar we willen en kunnen nog beter. We zetten belangrijke stappen in die richting. Zo zijn er op de bouwplaats nu 3 laadpalen aangelegd, omdat er veel elektrisch bouwverkeer rijdt.

Treetek zal de houtbouw verzorgen in opdracht van bouwer Karbouw. Studio Nauta is verantwoordelijk voor de architectuur en landschapsontwerper Le Far West heeft al heel vroeg in het ontwerpproces de buitenruimte ontworpen. Het groen zal aangelegd worden door VIC Landscapes. De onderhoudsarme kozijnen in de houten woningen zijn van Platowood Fraké en worden geleverd door Timmerfabriek Frank van Roij.

Groene buitenruimte
De afgelopen jaren is er intensief overleg geweest met de gemeente Amersfoort om dit project van de grond te krijgen. Vooral de uitbundige groene buitenruimte vroeg flexibiliteit van de gemeente, die de openbare ruimte straks gaat onderhouden. Er komt een mix van bomen en de waterdoorlatende bestrating zorgt ervoor dat het water straks makkelijk in de grond kan infiltreren.

Het groen speelt een hoofdrol, de architectuur van de woningen en appartementen doet een stapje terug. Op dit moment is er in het project al water aangelegd en zijn er volwassen bomen geplant. Tijdens de bouw is er al ruimte voor groei van het groen.

Voor verschillende doelgroepen
Een mix van appartementen en eengezinswoningen zorgt ervoor dat verschillende doelgroepen bediend worden in dit nieuwe stukje Amersfoort. De woningnood in Amersfoort is hoog en er is veel behoefte aan woningen voor ouderen en gezinnen. Amersfoort is binnenkort 150 woningen rijker, waarvan dus 40 eengezinswoningen. Ook vanuit het oogpunt van doorstroming is het interessant, omdat veel woningen geschikt zijn voor (oudere) Amersfoorters die kleiner, maar comfortabeler willen wonen. De woningen die hierdoor vrijkomen in de rest van Amersfoort zijn weer passend voor gezinnen.

Huurwoningen
Alle 150 woningen zullen te huur worden aangeboden. Een deel van de appartementen is bestemd voor de sociale verhuur zijn. Een groot deel van deze appartementen zal straks aangeboden worden door de woningcorporatie. Er zijn gesprekken met de Alliantie om de woningen over te nemen. De rest van de appartementen en de woningen en urban villa’s zal makelaar Uppmärk naar verwachting in het najaar van 2021 te huur gaan aanbieden. Mensen kunnen zich hiervoor inschrijven via: www.hethofvanduurzaamheid.nl.

Lees hier het artikel in AD Amersfoort over de houtbouw op de Hof van Duurzaamheid.

Update: Op 12 juli is het contract getekend voor de overname van 40 sociale huurwoningen door de Alliantie. Lees meer hierover via deze link.

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen