Investering in duurzaam machinepark Platowood

11-05-2020

Met trots is afgelopen zaterdag de nieuwe oven van duurzame houtfabrikant Platowood - onze dochteronderneming - in gebruik genomen. December jl. werd Platowood getroffen door een brand in een oven waarin hout verduurzaamd wordt. De oven was niet meer te redden. Gelukkig kwam de bedrijfsvoering – door de grote voorraden duurzaam hout – niet in gevaar. De afgelopen maanden heeft Platowood juist extra geïnvesteerd in de eigen productielocatie in Arnhem en is zelfs aan innoveren toegekomen – van resthout zijn extra lange lengtes gemaakt - want de vraag naar duurzaam hout neemt de laatste jaren enorm toe.

Een uniek proces
Platowood is het eerste en enige bedrijf ter wereld dat duurzaam hout maakt door middel van een uniek proces: hydro-thermische modificatie. Dit wordt ook wel platoniseren genoemd. Door hout te platoniseren – een stap in dat proces is het hout ‘bakken’ in een oven  – krijgt hout van snelgroeiende bomen versterkte eigenschappen waardoor ze geschikt worden voor onder andere gevelbekleding en kozijnen. Dit heeft veel voordelen voor het milieu en met name de CO2 in onze atmosfeer.

Bart Raymann, commercieel directeur van Platowood: “De vraag naar duurzame bouwmaterialen groeit sterk. Mede onder de invloed van de coronacrisis is er veel aandacht voor duurzaamheid. Nu veel stil ligt ziet de samenleving het effect van ons handelen op het milieu. Hoewel het proces van Platowood al in de jaren 80 en 90 ontwikkeld is, is het nu actueler dan ooit. En relevanter dan ooit. De brand in december hebben we gebruikt als aanleiding om verder te investeren; ons proces nóg duurzamer te maken. We zijn er trots op dat uit deze tragedie zoiets moois is ontstaan. We zijn klaar voor de toekomst.”

Investeringen
Het machinepark van Platowood is uitgebreid met een vierzijdige schaafmachine, elektrische heftrucks en binnenkort worden er zonnepanelen op de daken geplaatst. En natuurlijk de nieuwe ‘state of the art’ – oven. De oven – gebouwd door het Nederlandse bedrijf BES Bollmann - maakt gebruik van de allernieuwste technieken. Zo zitten de verwarmingselementen dichter bij het hout, waardoor het proces nóg beter gemonitord kan worden en wordt er aanzienlijk minder energie verbruikt. Bovendien is de nieuwe oven van Platowood gasloos; voor de warmte wordt slechts reststoom van de duurzame energiecentrale op Industriepark Kleefse Waard gebruikt. 

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen