'No More Blah, Blah, Blah'

24-11-2021

Sinds vandaag prijkt de legendarische quote "No More Blah, Blah, Blah, Blah" van Greta Thunberg op het 70 meter lange steigerdoek aan de zijgevel van een van de gebouwen van het Hof van Duurzaamheid in Amersfoort. Hier wordt namelijk toekomstbestendig gebouwd. Met de tekst wil bouwbedrijf Karbouw oproepen tot actie.  

Tijdens de COP26-top (Climate Change Conference) in Glasgow op 1 november jl. sprak klimaatactiviste Greta Thunberg uit dat de klimaatbijeenkomsten tot nu toe tot weinig hebben geleid. En daarom moet het anders. Niet in 2030 maar nu. Een instelling waar ook Karbouw-directeur Marco Berger zich goed in kan vinden. “We moeten afscheid nemen van het weinig duurzame beton en staal en schoner bouwen. Ik wil bouwen met de volgende generatie in gedachten; voor mijn dochters een mooiere wereld achterlaten”, aldus Berger. 

Aandacht voor groen en duurzaamheid 
Op het Hof van Duurzaamheid worden al flinke stappen gezet. Wat deze nieuwe Amersfoortse wijk uniek maakt is de aandacht voor groen en duurzaamheid. Karbouw bouwt hier, in opdracht van Schipper Bosch, 150 gasloze woningen waarvan 47 van hout. Door te bouwen met hout sorteert Karbouw voor op de onvermijdelijke grondstoffentransitie in de bouw.

Voor de bouw van de 40 rijwoningen en 7 urban villa’s wordt in totaal 2.709 m3 hout – uit duurzaam beheerde bossen – gebruikt. Hout is een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat; in dit project zit ruim 1.686.594 kg CO2 opgeslagen. Elke kubieke meter die met hout wordt gebouwd in plaats van met beton, scheelt ruim een ton CO2-uitstoot.

Naast dat hout CO2 opslaat is het lichter qua gewicht, waardoor het aantal transportbewegingen flink afneemt en er lichtere funderingen nodig zijn. Bovendien kunnen houten gebouwen gemakkelijk worden gedemonteerd, verplaatst en gerecycled. 

Mix van doelgroepen 
Het Hof van Duurzaamheid wordt een bijzondere buurt voor een mix van doelgroepen. De groene buitenruimte is ontworpen door een landschapsarchitect. In tegenstelling tot de meeste reguliere bouwprojecten waarbij de landschapsarchitect wordt ingevlogen wanneer het project in de afrondingsfase zit, zat de landschapsarchitect bij dit project vanaf stap 1 aan tafel. De architectuur doet hier een stapje terug ten behoeve van de groene omgeving.

Partners 

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen