Open Hofkerk Lawijckerhof, Wolfheze
De Open Hofkerk aan de Lawijckerhof in Wolfheze sloot na 91 jaar haar deuren en staat sindsdien leeg. Ook het daarachter gelegen dorpshuis De Burcht is niet meer in gebruik. Eind 2019 kocht Schipper Bosch de kerk inclusief het dorpshuis met als doel de locatie te herontwikkelen.
Herontwikkelen
De kerk heeft een beeldbepalende functie en is gelegen in een woonwijk. We gaan de kerk transformeren tot woongebouw met daarin vier woningen en er komen grondgebonden nieuwbouwwoningen (2 x 2-onder-1-kap) op de locatie van De Burcht.
Behoud kerk
Hoewel de kerk geen monumentale status heeft, is het doel om het karakter van de kerk te behouden. De kerk wordt gekenmerkt door de kapvorm en de toegepaste steen. Om wonen in de Open Hofkerk mogelijk te maken zijn 3 ingrepen nodig:
- het vergroten van de (bestaande) gevelopeningen;
- een uitbreiding in de vorm van een serre om de begane grond te optimaliseren;
- het activeren van de verdieping onder het dak door het plaatsen van dakkapellen.
Houtbouw nieuwbouwwoningen
De nieuwe woningen worden gebouwd in CLT (Cross Laminated Timber; kruislaags hout). Houtbouw heeft veel voordelen. Zo is er veel minder CO2-uitstoot dan bij bouwen met beton en de werkzaamheden op de bouwplaats zijn veel schoner en stiller omdat de woningonderdelen in de fabriek worden gemaakt. Zo wordt de bouwplaats een plek voor montage. Lees meer over houtbouw op de website van onze samenwerkingspartner Treetek.
Planning
In overleg met de gemeente en de buurt zijn de plannen de afgelopen jaren uitgewerkt. We zijn inmiddels gestart met de renovatie van de kerk en de bouw van de woningen. Omdat de woningen een slim energiesysteem krijgen, willen we dat de eerste jaren graag monitoren en onderzoeken. Daarom zullen de woningen verhuurd worden.
Slim energiesysteem
Omdat stroom niet altijd wordt opgewekt op het moment dat je het nodig hebt, willen we het opslaan. Dat doen we in de vorm van waterstof: een efficiënte methode die zich al volop heeft bewezen. Opgewekte stroom wordt omgezet naar waterstof. Zodra het nodig is, wordt de waterstof weer omgezet naar stroom die terug naar de woningen wordt geleid. Zo wordt elektriciteit van zomerzon opgeslagen om te gebruiken in de winter.
Doordat alle opgewekte stroom óf direct wordt gebruikt, óf wordt opgeslagen, leveren we geen stroom terug. Zo ontlasten we het elektriciteitsnet, en je hebt als bewoner geen nadeel van de teruglopende salderingsregeling.
Als u zich inschrijft via de gele knop hieronder krijgt u een mail als de woningen klaar zijn om verhuurd te worden.
Op dit moment wordt dit formulier veranderd, het kan zijn dat uw reactie niet of niet correct verwerkt kan worden. De verwachting is dat dit binnen enkele uren klaar is. U wordt aangeraden tot die tijd geen formulieren in te vullen.
Vul onderstaand formulier in en we houden u op de hoogte.