Open Monumentendag - op bezoek bij de Schipper Bosch projecten

10-09-2018

In het weekend van 8 en 9 september was het de landelijke Open Monumentendag. Bezoekers kregen de kans om een kijkje te nemen in bijzondere gebouwen. En bijzondere gebouwen... die heeft Schipper Bosch genoeg. Op De Kleine Campus in Arnhem en in De Nieuwe Stad - de voormalige Prodentfabriek - in Amersfoort was het gezellig druk. Beide gebieden hebben een nieuwe bestemming gekregen met behoud van hun monumentale waarde.

De Nieuwe Stad - voormalige Prodentfabriek Amersfoort

Op zaterdagmiddag verzamelden bezoekers zich voor een rondleiding door De Nieuwe Stad. Mendel Robbers - architect bij Schipper Bosch - vertelde alles over de herontwikkeling van de oude prodentfabriek waar tot 2015 nog tandpasta werd gemaakt. 

De monumentale gebouwen en de vage tandpastageur zijn behouden, maar de plek is getransformeerd tot een stad in een stad die we De Nieuwe Stad genoemd hebben. Het is een stad in het klein, waar grote en kleine bedrijven zijn gevestigd met winkels, evenementen, horeca, onderwijs en een sterke gemeenschap. Waar de historie nog leeft, maar de toekomst elke dag voelbaar is.  

De Kleine Campus - voormalig Gymnasium Arnhem

De Kleine Campus in Arnhem was ooit het Stedelijk Gymnasium. Tijdens de Open Monumentendag kwamen vooral veel oud-leerlingen en docenten langs die benieuwd waren naar de herontwikkeling van ‘hun’ school. Er werden rondleidingen gegeven en in het Kleine Campus Café werden koffie, brownies en tosti’s geserveerd.

Vandaag de dag is De Kleine Campus een eigentijds bedrijfsverzamelgebouw. Een vestigingsplek voor bedrijven en individuen die geloven in een duurzame werkomgeving, waar een dynamisch gebruik van zowel ruimte, kennis als faciliteiten leidt tot een beter resultaat. Naast een prachtig historisch pand met veel oorspronkelijke details is De Kleine Campus ook een mooi voorbeeld van verduurzaming van een Rijksmonument: met zonnepanelen en een houtpallet-kachel is het gebouw gasloos en bijna energie-neutraal en het water in de vijver voor het pand wordt met planten gezuiverd.

Meer nieuws van Schipper Bosch

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen