Opening hoogste kunstwerk van Nederland ‘Shall We Dance’

19-12-2019

Op woensdag 18 december 2019 is voor het eerst de permanente lichtinstallatie van Shall We Dance ontstoken. Het hoogste kunstwerk van Nederland, een project uit 2007 van designer Floris Schoonderbeek, is in een nieuwe context komen te staan. Tot deze zomer werd de 'dansende elektriciteitsmast' nog omgeven door andere masten. Door nieuwe ondergrondse lijnen zijn deze nu echter verdwenen. Een mooi moment om deze mast extra te omarmen met het lichtontwerp van Wouter Brave in samenwerking met Floris Schoonderbeek.

De energietransitie
Shall We Dance is in 2007 door Schoonderbeek bedacht als ode aan de elektriciteitsmasten en om een positieve impuls te geven aan hun noodzakelijke aanwezigheid. Dat is gelukt. Het dynamische kunstwerk weerspiegelt de dynamiek van de energietransitie en het veranderende ‘energielandschap'. De masten gaan, de molens komen.

Nieuw
Met budget vanuit Tennet is er een nieuwe impuls gegeven aan 'de dansende mast’. Afgelopen jaar is het kunstwerk geschilderd en nu dus ook verlicht. Om zowel het ‘levende’ karakter van Shall We Dance als de transparante vorm te accentueren komt het licht als het ware van binnenuit het beeld. De spots zijn daarom aan de binnenkant van de constructie geplaatst, dicht op de ‘huid’ van het beeld. Hierdoor gaat het beeld gloeien en wordt de driedimensionale vorm versterkt. Bovendien krijgt daardoor de geometrische opbouw van de constructie extra nadruk.

Voor een harmonieus en aangenaam beeld met de donkere omgeving is er gekozen voor warm wit licht. Gezien de hoogte van de mast (37m.) was het nodig het licht op twee niveaus aan te brengen: vlak boven de voet en bij de knik in de romp.

Om het dynamische karakter van het kunstwerk te versterken zijn een aantal expressieve lijnen van het werk – de armen, het hoofd, het bovenlijf – gedeeltelijk geaccentueerd met blauwe en rode led neon. Of zoals lichtkunstenaar Wouter Brave het verwoordt: ‘Shall We Dance? is de titel van het kunstwerk. Als je iemand ten dans vraagt is ‘werkkleding’ niet genoeg, dan is feestkleding gewenst.’ Deze kleuren symboliseren behalve het dansende ook het elektrische karakter van het beeld, alsof de vonken er afspatten.

De Shall We Dance mast, met het lichtontwerp van Brave en Schoonderbeek, herinnert ons aan de schoonheid van de oude masten en de vooruitgang van de energietransitie.

Technische details:
- 48,75 meter LED neonflex in de kleuren blauw en rood. 24V installatie
- 8 We-eF FLC 121 6 led / 12W armaturen; 2.700K warm wit met very narrow Beam lenzen

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen