Stadswoningen bekroond met plek in Jaarboek Architectuur

08-05-2019

Gisteravond is het Jaarboek Architectuur in Nederland 2018/2019 gelanceerd met daarin een glansrol voor de bijzondere stadswoningen aan de Stovestraat en Valkestraat in de historische binnenstad van Amersfoort. Voor het Architectuur Jaarboek worden bijzondere projecten geselecteerd, die samen het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst vormen. De woningen zijn een project van Schipper Bosch en architectenbureau de vylder vinck taillieu uit Gent (België).

Over de woningen aan de Stovestraat en Valkestraat
Op steenworp afstand van de historische binnenstad van Amersfoort, gelegen in een authentieke buurt en omgeven door monumentale panden staan 10 bijzondere stadswoningen. De ruime en moderne woningen kenmerken zich door ongelijke, speelse daken en veel licht. Deze speelsheid zie je ook terug in de gevel. Door een grote variatie van de gevelopeningen in zowel afmeting als plaatsing ontstaat een gevelbeeld waarbij eentonigheid verruilt wordt voor verscheidenheid.

Niet alleen het exterieur is bijzonder, ook het interieur is anders dan normaal. Om meer variatie en ruimtelijkheid te creëren, waaieren de woningen uit van smal naar breed and vice versa. Zo ontstaan tien woningen die elk uniek zijn in hun plattegrond.

Het is bovendien het eerste project in het centrum van Amersfoort dat volledig gasloos is gebouwd; een warmtepompinstallatie vervangt de traditionele CV-ketel.

Over het Architectuur Jaarboek
Architectuur in Nederland is al ruim 30 jaar een onmisbaar overzichtswerk in de wereld van de architectuur. Een driekoppige redactie selecteert bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden. Deze keer is het overkoepelende thema ‘Under Pressure’, over onder meer de oververhitte huizenmarkt en de toenemende mobiliteit in de stad.

Bekijk de publicatie

Lees het artikel in het Algemeen Dagblad

Meer nieuws van Schipper Bosch

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen