't Spijkertje

Een bijzondere plek verdient een bijzonder gebouw

Op de plek waar vroeger Pakhuis De Spijker stond, gaat gebouwd worden. Nadat 13 jaar geleden het oude Pakhuis gesloopt werd, is er goed nagedacht over wat er met de plek moest gebeuren. Dat heeft tijd gekost. Nu ligt er een plan dat recht doet aan de historie en tegemoet komt aan de wens van de Amersfoorters om de kade levendiger te maken.

Historie
Het oorspronkelijke pakhuis dateert uit de zeventiende eeuw. Er werd graan opgeslagen voor tijden van nood. In de volksmond werd het gebouw ‘koornspijker’ of ‘spieker’ genoemd. Het gebouw werd rond 1900 afgebroken en vervangen door een nieuw pakhuis dat in 2005 gesloopt is.

Ontwerp
Het ontwerp is gemaakt door het befaamde architectenbureau Point Supreme uit Griekenland. Het refereert aan de vorm van pakhuis De Spijker uit de zeventiende eeuw. De vorm, de hoge ramen en de luiken zijn een knipoog naar de oude ‘Spieker’.
Het wordt een levendig gebouw; transparant in de plint. Het doet geen afbreuk aan de zichtlijnen omdat je er doorheen kunt kijken. Als je er langsloopt, zie je wat er binnen gebeurt. Ook voegt het kleur toe aan de omgeving.

Horeca
Het ‘nieuwe Spijkertje’ krijgt een horecabestemming. Vincent Tomassen wordt de nieuwe uitbater van de ‘urban’ bistro – de nieuwe trekpleister aan de haven. Hij exploiteert ook het vlakbij gelegen Restaurant & Wijnbar Merlot.

 

Functie:
Horeca

Oplevering
Tweede kwartaal 2019

Partners
Achitectenbureau Point Supreme

Locatie
De Grote Koppel, Amersfoort

Deel dit project:
LinkedIn Facebook

Andere projecten

Alle projecten