Zusterhuis Amersfoort

Schipper Bosch is de trotse eigenaar van het klooster aan de Zuidsingel/Herenstraat in Amersfoort. Het bestuur van de Congregatie Zusters van O.L. Vrouw van Amersfoort besloot het complex te verkopen omdat er minder zusters dan vroeger in het huis wonen. Schipper Bosch heeft het deel van het markante complex aan de Herenstraat herontwikkelt voor zorgpartij Martha Flora en de zusters wonen nog in het deel aan de Zuidsingel.

Zusterhuis
De Congregatie Zusters van O.L. Vrouw van Amersfoort is sinds 1843 gehuisvest aan de Zuidsingel 38 in Amersfoort, bij veel Amersfoorters bekend als het ‘Huis met de Paarse Ruiten’, en later uitgebreid tot aan de Herenstraat. Het bestuur van de stichting is nagegaan hoe de huisvesting van de ‘laatste’ zusters het beste vorm kan worden gegeven, wat er toe heeft geleid het complex aan de Zuidsingel/Herenstraat te verkopen. 

Plannen
Het klooster omvat naast talrijke kamers onder meer een kapel, een aula, vergaderruimtes en een fraaie binnentuin. De zusters blijven voorlopig in het klooster aan de Zuidsingel wonen en blijven zo lang ze dat willen. Op termijn kunnen daar bijvoorbeeld (zorg)appartementen worden gerealiseerd, waarbij het monumentale karakter van het gebouw intact blijft.

Het monumentale complex wordt in drie fases verbouwd. Het deel aan de Herenstraat, dat voorheen het verzorgingshuis was voor zusters op leeftijd, is nu als eerste gerenoveerd door Karbouw.  

Aan de Herenstraat biedt zorgaanbieder Martha Flora sinds eind 2023 persoonlijke dementiezorg. De bewoners wonen hier  in ruime studio’s, verdeeld over drie verdiepingen. Daarnaast is er een grote gemeenschappelijke leefruimte, met uitzicht op de tuin, gecreëerd aan de achterzijde. 

Fase 2 komt op z’n vroegst in 2025 vrij en fase 3 in 2028.

De komende jaren zullen de plannen in meer detail worden uitgewerkt en afgestemd met de betrokken instanties om te bepalen hoe de duurzame nieuwe invulling van het complex eruit zal komen te zien.

Bekijk website

Functie:
(zorg)wonen + n.t.b.

Oplevering:
Fase 1 - 2023
Fase 2+3 n.t.b.

Locatie:
Zuidsingel/Herenstraat, Amersfoort

Deel dit project:
LinkedIn Facebook

Andere projecten

Alle projecten