Op IPKW werkt Pauline van Dongen aan een Solardoek tegen hitte-stress
Op Industriepark Kleefse Waard wordt momenteel gewerkt aan een innovatieve oplossing voor extreme hitte in met name versteende gebieden: hittestress. Het solardoek van ontwerper Pauline van Dongen biedt niet alleen schaduw, maar wekt ook zonne-energie op. De gemeente Arnhem wil er een proef mee doen.
Nu al vergroent Arnhem op verschillende plekken om hittestress tegen te gaan. Zoals op de Groningensingel of de Van Muijlwijkstraat, voorheen een van de meest versteende en warmste plekken van de stad.
‘Kliederen met water’
Erik stond gisteren een hele werkdag met zijn collega’s in de volle zon te werken. Dat is bloedheet, groenstroken of niet. “Gelukkig kliederen we ook wat met water”, vertelt Erik die onder meer de gevels wast. “Regelmatig stoppen we even om wat te drinken.” Ook beginnen de mannen vroeg om voor de ergste hitte klaar te zijn. Wellicht heeft het aangelegde groen meer effect zodra het hoger is gegroeid, hoopt Erik.
Wat ook kan helpen, is het doek van Pauline. “Het is een hele belangrijke oplossing voor het leefbaar houden van onze steden”, is zij overtuigd. “Het is een schaduwdoek waarmee we tegelijkertijd duurzame energie opwekken op plekken waar dat nu niet kan.”
Verneveling of ventilator
Met de opgewekte energie kun je bovendien extra koelte creëren door bijvoorbeeld regenwater te laten vernevelen of een ventilator te laten draaien, schetst Pauline. “Dan kun je onder dat doek ook echt ontspannen in de koelte.”
Hoewel haar concept nog volop in ontwikkeling is, zoekt Pauline naar mogelijkheden om de toepassingen te demonstreren. Arnhem laat weten daarvoor open te staan. Dat moet dan op een drukke plek gebeuren, in een winkelstraat of op een plein. Pauline toont een voorbeeldschets waarop haar doeken te zien zijn op het Audrey Hepburnplein voor het Focus Filmtheater.
Hoewel er op meer plekken wordt gewerkt aan het aanbrengen van dunne zonnecellen op doek, is haar manier uniek, legt Pauline uit. “Het verweven van die zonnecellen in het doek, is echt volledig nieuw.”
Daardoor kan er gemakkelijk worden gevarieerd met de transparantie van het doek, het soort garen dat wordt gebruikt en de kleur of het patroon. “Zo kun je alles aanpassen op de gewenste toepassing waardoor de mogelijkheden heel breed worden.”
Oneindig veel toepassingen
Daarbij kun je denken aan doek dat om een gebouw wordt gespannen dat wordt gerenoveerd. “Dat kan dan volledig als zonnepaneel worden gebruikt, terwijl je toch van binnen naar buiten kunt kijken.”
Eigenlijk kan het overal waar textiel wordt gebruikt. Als je erop gaat letten waar dat allemaal is, zie je allerlei mogelijkheden, ervaart Pauline. “Van parasols tot luifels en tenten of festivals en grote evenementen.” Het gebruik kan tijdelijk of permanent zijn.
Over vijf jaar hoopt Pauline in elk geval een aantal prominente gebouwen met haar doeken te hebben ingepakt. “En nog een aantal mooie schaduwplekken te hebben gecreëerd. Dat we hebben kunnen bewijzen dat het impact maakt. Niet alleen op het functionele aspect, maar ook in de beleving: dat mensen echt anders gaan kijken naar zonne-energie en wat die kan betekenen voor de manier waarop we leven.”
Bron: Omroep Gelderland