Winnaar Gouden Piramide

21-11-2015

Schipper Bosch heeft met Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem de Gouden Piramide 2015 gewonnen. De jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de (landschaps)architectuur, stedenbouw, infrastructuur en ruimtelijke ordening werd zaterdag 21 november uitgereikt door minister Plasterk. Voor de Gouden Piramidekomen opdrachtgevers van inspirerende en vernieuwende projecten in Nederland in aanmerking. 

Een duurzame wereld
“De opdrachtgever heeft een bestaand bedrijventerrein getransformeerd tot een vitale gemeenschap van bedrijven die bijdragen aan een duurzame wereld,” aldus de jury. “Het project beperkt zich dan ook niet tot ruimtelijke ingrepen; het omvat tevens diverse collectieve voorzieningen en activiteiten. Het terrein is opnieuw ingericht en bij de renovatie van de gebouwen was er veel aandacht voor hun cultuurhistorische waarde.” 

“Vastgoed is bij ons geen doel maar een middel," vertelt Bart Schoonderbeek van Schipper Bosch, de gebiedscurator die samen met de gemeente Arnhem verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van IPKW. “We voegen veel waarde toe, dat standhoudt voor vele generaties. De eerste stap in dit project was het herontwikkelen en verduurzamen van het gebied en de gebouwen. Daarna zijn we de gebruikers met elkaar gaan verbinden en hebben we een community gecreëerd, waar kennisdeling centraal staat. De volgende stap is het delen van grondstoffen en energie.” 

Andere genomineerden
In totaal schreven 42 projecten in voor de prijs, waaronder De Hallen in Amsterdam, Ruimte voor de Waal in Nijmegen en de Markthal in Rotterdam. Naast IPKW ontvingen De Heerlijckheid Diepenheim, Havenkwartier Deventer, Drentsche Aa gebied en Kustwerk Katwijk een nominatie. In juni werden de genomineerde opdrachtgevers en hun projecten bezocht door de jury. 

De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur & Milieu, Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Binnenlandse Zaken.

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen