Bankjes van plastic afval op IPKW

11-04-2019

Sinds kort staan er verspreid op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) bankjes die gemaakt zijn van plastic afval, afkomstig van bedrijven van IPKW. Het is een mooi voorbeeld van hoe lokaal verzameld restplastic opgewaardeerd wordt tot een waardevol product dat op dezelfde plek weer een functie krijgt.

Het bankje is een volledig circulair product. De grondstof is afkomstig van plastic afval dat door de bewoners van IPKW is ingezameld. Voor het zitvlak en de rugleuning is het duurzame hout Platowood Fraké gebruikt. Fraké is een snelgroeiende loofhoutsoort dat geplatoniseerd is waardoor het hout vormvast en onderhoudsarm is. Wouter Groendijk van Apetrots, designer op IPKW, heeft het bankje ontworpen en Save Plastics is verantwoordelijk voor de productie.

Op IPKW wordt geprobeerd ‘afval’ zoveel mogelijk gescheiden op te halen en te hergebruiken als nieuwe producten en grondstoffen. Zo wordt er gewerkt aan een circulaire economie en wordt de enorme hoeveelheid afval die in Nederland ontstaat verminderd.

De kracht van design
Samen met de op IPKW volop aanwezig design-denkkracht en productkennis probeert IPKW  afvalstromen zoveel mogelijk op te waarderen. Die combinatie van design & technology wordt vaker opgezocht. Bijvoorbeeld bij de genomineerde IPKW-Collectie: het interieur van parkrestaurant De Waard dat werd gemaakt van op het park beschikbare restmaterialen.

Eerste kantoor van afvalplastic ter wereld
Een ander project en een mooi voorbeeld van circulariteit op IPKW is het meest duurzame kantoor van de wereld, volledig gemaakt van afvalplastics. In de zomer van 2019 staat dit kantoor voor Airhunters op een oude industriesteiger aan de haven van IPKW. Het project is een samenwerking tussen de IPKW’ers Collectief Soepel, Plastic Fantastic, de HAN en Airhunters. Lees hier meer over dit project

Meer nieuws van Schipper Bosch

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen