In de Volkskrant: Wild Wellness

12-04-2021

​Floris Schoonderbeek ontwikkelt met zijn designlab eigenzinnige producten op locatie. Aan welke producten is nog behoefte in een wereld vol overproductie? Om dat te ontdekken ging verslaggever Jeroen Junte (Volkskrant) met Floris mee op en van zijn designexperimenten: wild wellness.

Meebewegen met de elementen
"De ondergaande zon kleurt de lucht roze. Een troep ganzen die luid gakkend overvliegt maakt de natuurervaring compleet. Jammer alleen dat de kou van het winterwater handen, voeten en zelfs kaken verkrampt. Na even relaxed op de golfjes te hebben gedobberd is het daarom tijd om weer verder te zwemmen. Want zolang je blijft bewegen, biedt het rubberpak voldoende bescherming. Gelukkig staat in het borstdiepe water een metalen stellage waarop een kampvuurtje brandt met daarboven een watervat. Met een tuinslang kun je hieruit warm water tappen en in je rubberpak gieten. Het is die afwisseling van warm en koud die een weldadige fysieke sensatie geeft. Verder is er alleen dat verstilde uitzicht over de weilanden, de rietkragen en het kabbelende Randmeer bij Eemnes. Even bestaan er geen lockdown of avondklok; ook geen werkstress of andere dagelijkse beslommeringen trouwens. Tot een golf koud water bij de keel het rubberpak inloopt. Waarrrr is die verdomde t-t-t-tuinslang?

De warm-en-koudervaring is onderdeel van een experiment van productontwerper Floris Schoonderbeek (42), waarbij hij met proefpersonen verkent welke mogelijkheden water en natuur bieden om te ontspannen. En vooral: welke rol hij als ontwerper kan spelen om dat spa-gevoel te activeren. ‘De behoefte aan ontspanning en ontsnapping is groter dan ooit. Mensen zitten al een jaar thuis.’ Maar ook: ‘Wat is wellness nou tegenwoordig? Met z’n allen onder ledlicht in een betegeld saunacentrum zitten? Volgens mij zien we dan wat over het hoofd. De natuur is de allerbeste wellness. En het mooie is, helemaal gratis bovendien!’ Dan, met Cruijffiaanse logica: ‘Je moet het alleen wel zien.’

Naast het heetwatervat staan diverse houten constructies op een meter of 5 van de oever in het Randmeer. Vier statafels met een stok in het midden zijn in de bodem geprikt, uiteraard op een ruime anderhalve meter afstand. In het tafelblad is een klein vuurkorfje met daarboven een theekan verwerkt. Een halfrond schot van dun plaathout is eveneens met stokken in de bodem geprikt. Dit intieme nisje is zo geplaatst dat je er alleen natuur ziet, wat niet vanzelfsprekend is in ons overvolle landschap. ‘Ik ben vooral benieuwd hoe een stelletje dit ervaart. Best romantisch, toch?’

Verderop staan twee gelijksoortige schotten in het water maar dan gesloten, als ronde kamers zonder plafond. Om deze te betreden moet je eerst kopje-onder. Eenmaal binnen is er louter een zintuiglijke ervaring; één ruimte is gevuld met wierook en geurextracten, in de andere klinkt meditatieve muziek. Verder is er alleen het uitzicht op de lucht, als een hemels kunstwerk. Meer instructies over het gebruik van deze Wild Wellness zijn er niet. ‘De bedoeling is juist dat iedereen zelf ontdekt wat prettig voelt. Ik wil geen producten ontwerpen, maar mensen activeren. Met als uiteindelijk doel een gedragsverandering. Dat mensen zich meer bewust worden van tijd bijvoorbeeld, of van de natuur.’"

Lees het hele artikel op de website van de Volkskrant.

Recalculating route
Wild Wellness is een uitkomst van het project Recalculating Route. Als ontwerper voelt Floris Schoonderbeek de noodzaak om te zoeken naar nieuwe gewoontes en nieuwe producten, voor een natuur-inclusief en kwalitatief hoogwaardig bestaan. Met een zelfgebouwde camper als mobiele werkplaats is hij op pad gegaan, om samen met andere denkers en doeners te zoeken, te ervaren, te beleven en te proberen. Met als doel tot nieuwe oplossingen te komen, maakt Recalculating Route het ontwerpproces en de zoektocht die aan oplossingen vooraf gaat inzichtelijk.

Bekijk alle projecten van Floris.

 

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen