Landgoed Klingelbeek in de schijnwerpers tijdens de Dag van de Architectuur

08-06-2023

Tijdens de Dag van de Architectuur in Arnhem - 10 juni 2023 - wordt traditiegetrouw elk jaar een gebouw of een locatie in de schijnwerpers gezet. Dit jaar is Landgoed Klingelbeek een van de hoofdrolspelers. Het landgoed, dat herontwikkeld wordt door Schipper Bosch, heeft een indrukwekkende transformatie ondergaan de afgelopen jaren. Naast de renovatie van de historische villa, zijn er nieuwe (woon)gebouwen toegevoegd. Zaterdag 10 juni zijn er twee rondleidingen: een rondleiding over de renovatie van de Villa en één over het herstel van het historische landschap.

Rondleidingen
Landschapsarchitect Harro de Jong van Buro Harro vertelt tijdens de eerste rondleiding over de karakteristieken van het historische landschapspark en hoe deze met het ontwerp voor de revitalisatie zijn versterkt. Tijdens de andere rondleiding zal architect Marie-Jeanne Sas van opZoom architecten, de bezoekers onder andere vertellen over het herstel van de beeldbepalende voorgevel en de recente toevoegingen aan De Villa. Een ontwerp dat ze samen met Schipper Bosch hebben gemaakt.

Over Landgoed Klingelbeek
Landgoed Klingelbeek is een bijzondere plek. Een plek met veel kwaliteiten: de Villa, de bomen, de prachtige ligging aan de Rijn – en toch dicht bij de stad.

De gebouwen die zijn toegevoegd, voegen zich in het landschap. Ze hebben een relatie met het landschap en verdwijnen soms in het reliëf, soms tussen de bomen. De nieuwe gebouwen zijn niet de blikvangers, dat zijn de Villa, het landgoed en de Rijn.

De monumentale villa is in ere hersteld. Daarnaast zijn er zeven nieuwe gebouwen aan het landgoed toegevoegd. Geïnspireerd op historische tekeningen van het landgoed is de plaatsing van de nieuwe gebouwen logischerwijs in drieën verdeeld:

  • Het Bosgebouw

  • Het Villaplein

  • Het Moestuinplein

Het landschap
De drie clusters van gebouwen delen één samenhangend landschap. Er zijn verschillende gebruikersplekken en looproutes gedefinieerd. Deze zijn duidelijk herkenbaar door gemaaide zones, hoofdroutes van klinkers en paden van grind. Dit alles is onderdeel van een weelderig landschap vol bomen, heesters, bloemen en grassen.

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen