Schipper Bosch op uitnodiging naar Jakarta

19-02-2020

Op uitnodiging van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed mocht architect Mendel Robbers in Jakarta vertellen hoe Schipper Bosch in Nederland omgaat met cultureel erfgoed. De manier waarop Schipper Bosch nieuwe invulling geeft aan monumentale gebouwen en complexen als de Prodentfabriek, spreekt ook in Indonesië tot de verbeelding. 

De formule van de Nieuwe Stad is inmiddels een architectonisch exportproduct voor de aanpak van industrieel erfgoed in de wereld’, vertelt Mendel in AD Amersfoort. Hij was een week in de Indonesische hoofdstad om workshops en presentaties te geven voor vakbroeders en studenten. 

In Jakarta wordt gebroed op een plan om de gelddrukkerij Pertjetakan Kebajoran, de Indonesische ‘Rijksmunt’ te herontwikkelen. Slopen en opnieuw bouwen, is de eerste reflex. Schipper Bosch behoudt juist graag het bestaande en geeft daar een nieuwe invulling aan. Ook in Jakarta willen ze graag een tussenweg tussen het behoud van het monumentale karakter en nieuwbouw. Met De Nieuwe Stad in Amersfoort als voorbeeld - dat wat betreft blauwdruk sterk lijkt op het complex in de Indonesische hoofdstad - kon Mendel studenten en professionals een eindje op weg helpen. 

Mendel in het AD: “Ik heb duidelijk willen maken dat je door kwaliteit in de openbare ruimte te scheppen, respect oproept voor zo’n monument en plek; het is verdichting met behoud van kwaliteit. En je merkt dat het werkt. Het was interessant te zien dat het lef onder de studenten en professionals groeit om iets nieuws te doen. Erg inspirerend.’’

Lees het artikel op de website van het Algemeen Dagblad.

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen