Winnaar prijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen!

07-07-2023

Yes, we hebben gewonnen! Op initiatief van het College van Rijksadviseurs schreef de gemeente Zwolle een ontwerpprijsvraag uit: Biobased en natuurinclusief bouwen op de Nieuwe Veemarkt in Zwolle. We werden uitgedaagd om met de inzet van biobased materialen te laten zien hoe een nieuwe bouwcultuur opgezet kan worden. Met een multidisciplinair ontwerpteam maakten we een plan genaamd “Nieuwe Veenmarkt” en die viel bij de jury in de smaak! Vanmiddag – tijdens het PROTO Art Design Festival in Zwolle – werd bekend gemaakt dat ons plan het winnende plan is.

Quote juryrapport: “De jury wijst het plan Nieuwe Veenmarkt unaniem aan als winnaar van de prijsvraag. Dit plan overtuigt het sterkst op alle onderdelen. Alles komt aan bod in dit integrale en inclusieve plan, dat getuigt van zowel idealisme als realiteitszin.”

De prijsvraag
De Veemarkt in de binnenstad van Zwolle moet de komende jaren veranderen naar een prettige groene woonbuurt. Hier wil Zwolle graag bewijzen dat biobased en natuurinclusief bouwen ook in een stedelijk gebied mogelijk is. Ze vroegen ontwerpteams een plan te maken voor een bouwveld op de Veemarkt met een gemengd programma.

Samen met Studio Nauta, Mulder Zonderland, Solid Timber, Studio Joost Emmerik, Treetek, DWA, BC Materials en And the People deden we mee aan de voorselectie (54 aanmeldingen), de eerste ronde waarin we een visie mochten opstellen en een tweede ronde waarin we – met nog twee andere ontwerpteams – ons plan verder mochten uitwerken. Deze laatste drie plannen werden tentoongesteld in Zwolle en gepresenteerd aan de jury.

Het plan
Met de Nieuwe Veenmarkt creëren we een,inclusieve woonomgeving, waar de gebouwen onderdeel zijn van het landschap. In ons ontwerp groeit de natuur door het blok heen: tussen, op, aan, rondom en zelfs onder de gebouwen, waardoor bijzondere leefgebieden ontstaan voor veel verschillende dieren en planten. We tillen de gebouwen iets op, zodat een doorwaadbaar gebied ontstaat voor flora en fauna. Voor de bouw van de woningen gebruiken we hernieuwbare biobased materialen uit de omgeving: hout uit de Sallandse bossen, leem uit de omgeving van de IJssel en vlas van boeren uit het ommeland. Ondanks de hoge dichtheid is de natuur overal.

De jury vond ons plan “een uitgebalanceerd plan, dat weloverwogen aandacht geeft aan elk van de vele uitdagingen waar de Veemarkt voor staat. Het plan kent een mooie verhouding tussen mens en natuur qua schaal en verbondenheid”. De gemeente Zwolle is voornemens om het winnende plan uit te voeren en de winnaar de opdracht te verstrekken voor verdere ontwikkeling.

Een project van: Studio Nauta + Mulder Zonderland in samenwerking met Schipper Bosch, Solid TimberStudio Joost EmmerikTreetekDWABC MaterialsAnd The People

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen