De Guidelight voor en door verpleegkundigen

17-11-2020

Een lamp met de handtekening en een persoonlijke boodschap van Florence Nightingale, dat leek verpleegkundige en onderzoeker Pieterbas Lalleman een passend geschenk voor verpleegkundigen in dit bijzondere jaar. Inmiddels zijn de eerste 100 lampen gemaakt.

Lalleman kwam op het idee toen hij een foto zag van een verpleegkundige met een Weltevree-lamp, ontworpen door Floris Schoonderbeek. "Deze lijkt sprekend op de lantaarn waarmee Florence tijdens de Krimoorlog haar rondes deed langs patiënten."

"Het leek ons prachtig als we gezien de coronacrisis én 2020 als jaar van de verpleegkundige haar karakter in zo’n lamp konden verwerken."

Persoonlijke boodschap Florence
Het Historisch College FNI/V&VN heeft in haar collectie een kaartje dat Florence Nightingale op een congres gaf aan de toenmalige directrice van het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam, Lientje Kruysse. Op de lamp staan de tekst van dit kaartje (‘Ever yours loving’) en de handtekening van Florence.

"De lamp is oplaadbaar en mee te nemen voor als je ’s avonds de zaal opgaat. Hij is ook te gebruiken als zaklamp, bijvoorbeeld als je een katheterzak moet verwisselen", zegt Lalleman.

Bestellen
De eerste 100 lampen zijn gefinancierd door Stichting Else. Verpleegkundigen werkzaam in de langdurige zorg kunnen via deze stichting zelf een lamp aanvragen. Voor hen zijn er 4 per provincie beschikbaar. Deze actie loopt tot en met 31 december 2020, de winnaars worden in januari 2021 bekendgemaakt. "De andere door Stichting Else gefinancierde lampen worden weggegeven ter ere van de start van het Historisch College FNI bij V&VN", zegt Lalleman.

De bedoeling is dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen de Florence Nightingale Lamp binnenkort in bulk kunnen bestellen voor hun personeel. 

Persoonlijke boodschap
Bij de eerste 100 lampen is de tekst en handtekening op de lamp geplakt. Bij de uiteindelijke versie zitten deze erin gegraveerd, zegt Lalleman. "En op de doos staat nu nog een tekstje over Florence, straks moet het mogelijk zijn het logo van de zorginstelling en een persoonlijke boodschap op de doos te zetten. Met de aanschaf van de lamp steun je historisch onderzoek en het archief van de geschiedenis van verpleging en verzorging."

Bron: Nursing.nl

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen