Dichtkunstwerk terug op dak Dara

26-04-2020

Na 5 jaar afwezigheid schittert het poëziebord weer op het dak van wereldrestaurant Dara aan de Grote Koppel in Amersfoort. De 2,5 meter hoge blikvanger, gemaakt door kunstenaar Kevin van Braak, werd onthuld door Dara-eigenaar Bülent Yokus en enkele andere betrokkenen. 

Vanuit de wijde omtrek is het nieuwe gedicht, refererend aan het coronavirus, te zien: de mensheid redden door thuis te niksen, dat is pas een gaaf verhaal voor later. 

Spreukenbord
Bülent Yokus miste het spreukenbord, net als de vijftienhonderd medestanders die zich vijf jaar geleden binnen enkele dagen op de Facebookpagina ‘Behoud het Amersfoorts gedicht’ hadden verenigd. ,,Ik kreeg ook in de afgelopen jaren nog regelmatig te horen: ‘Komt het bord nog terug?’ Voor mij de bevestiging dat het kunstwerk op die plek hoorde, daarom ben ik weer in actie gekomen. Soms wen je aan dingen, maar mis je ze niet als ze weg zijn. Met het gedichtenbord is dat anders: dat wordt echt gemist.”

En niet alleen door Amersfoorters, weet Yokus. ,,De trein komt op drie meter van de gevel van ons restaurant voorbij. We kregen regelmatig mails binnen van treinreizigers, toen het bord er nog stond en toen het weg was. ‘Waar komen die teksten vandaan?’ ‘Wie zijn jullie?’ ‘Waar is het bord naartoe?’ Het kunstwerk is een markeringspunt op de treinreis van velen geweest. Het trok de aandacht. Toen dacht ik wel even: die teksten hebben veel meer hun werk gedaan dan we hoopten. Amersfoort was heel even een grote stad.”

Magie van taal
Om die grootstedelijke allure was het Yokus in 2012 al te doen, toen hij samen met gebouweigenaar Bart Schoonderbeek van Schipper Bosch het kunstwerk van Kevin van Braak zonder vergunning op het dak liet plaatsen. ,,Datzelfde gold eerder al voor Dara. We gingen voor grandeur, wilden iets in Amersfoort neerzetten wat je normaal alleen in grote steden ziet. Ik dacht: wat als we een bord plaatsen met mooie spreuken? Vanuit Dara zie ik vaak voorbijgangers voorbij razen, op de fiets of lopend, denkend aan allerlei dingen. En dan ineens zien ze die tekst op het dak. Het nodigt uit tot nadenken, om even stil te staan en er wat van te vinden.”

Zijn liefde voor taal voedde het idee. ,,Taal is krachtig. Ik kan dat nauwelijks uitleggen. Het is een gevoel. Als iemand een emotie kan overbrengen door middel van woorden, dan ontstaat er magie. Op het kunstwerk op het dak presenteerden we korte gedichten en spreuken met verwijzingen naar onze stad, treffend in hun eenvoud. Voor veel mensen waren het herkenningspunten: ja dat voel ik ook zo!”

Elke maand een nieuwe tekst
Maandelijks verschijnt er een nieuwe tekst op het bord, belooft Yokus alvast. Een in het leven geroepen commissie die bestaat uit Ron Jagers, taalliefhebber Frans Ottink en het jonge schrijftalent Leonie Leeuwenberg buigt zich over de selectie van de korte gedichten en betrekt de stad daarbij. ,,Amersfoorters kunnen meedenken, suggesties doen, zelf teksten maken en insturen via de website tekstisoppermachtig.nl en hun stem uitbrengen. Zo maken we het echt een project van de stad. De enige harde voorwaarde is het aantal tekens, al zal de commissie ook wel een lijn proberen te vinden.”

Bron: AD.nl

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen