Special project voor Ministerie van Maak

17-10-2022

In opdracht van het Ministerie van Maak, die ontwerpers opriep om nieuwe ontwerpen voor Nederland te maken, heeft Schipper Bosch Special Projects zichzelf de vraag gesteld hoe je met 10.000 woningen een hele stad – Apeldoorn – kunt ontdoen van een keurslijf. Het is er allemaal in Apeldoorn: visie, inspirerende voorbeelden, een verlangen om anders om te gaan met de wereld en met elkaar. Maar er heerst ook een hardnekkig mantra: het is wel Apeldoorn hè…

Schipper Bosch – als kersverse samenwerkingspartner van de gemeente Apeldoorn voor het Zwitstalterrein in de noordelijke Kanaalzone – zet bij het Ministerie van Maak meteen de toon: heb niet langer gêne. Het is wel Apeldoorn hè! Hoofdstad van de Veluwe waar letterlijk onze huizen van de toekomst groeien, tevens hoofdstad van de installatietechniek waar dagelijks slimme energiesystemen worden gemaakt. Én sportstad, smart City en participatiestad. Als het ergens dus echt kan gebeuren, dan is het wel in Apeldoorn.

No More Blah, Blah, Blah
Schipper Bosch presenteert geen maquette, met een vooraf bedacht plan, die af is maar één die te veranderen is door het publiek. De maquette gaat over materiaalkringlopen, over anders bouwen, over nieuwe technieken en over slim samenwerken. Het kwam tot stand door een slimme samenwerking tussen ontwerpers (Studio Kevin van Braak en Special Projects), een ontwikkelaar (Schipper Bosch), de overheid (gemeente Apeldoorn), een bouwer (Karbouw), een techneut (IPKW), materiaalkenners (Treetek, Platowood en GoGo plastics) en onderwijs (ROC Rijn IJssel Tech Plaza). Want zo moet het wat ons betreft bij elk bouwproject. Er is namelijk geen tijd voor nog meer blah, blah, blah.

Ministerie van Maak
Het nieuwe Ministerie van Maak, een initiatief van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR), ZUS en MANN, riep honderd ontwerpers en experts op om hun collectieve kennis en verbeeldingskracht in te zetten om tot nieuwe ontwerpen voor Nederland te komen. Hiermee wil het Ministerie van Maak een impuls geven aan de radicale verbouwing van Nederland en concrete oplossingen bieden voor extra woningbouw, de energietransitie en de gevolgen van klimaatverandering.

Het geheel aan ruimtelijke oplossingen is samengebracht tot de grootste maquette van Nederland en is te zien van 14 oktober tot en met 13 november 2022 tijdens de 10e editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam.

Kijk voor meer informatie op ministerievanmaak.nl.

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook

Andere nieuwsartikelen

Alle nieuwsartikelen