Huis op 't Raboes

Op de plek waar de Eem uitmondt in het Eemmeer ligt Jachthaven ’t Raboes, landgoed van de 21e eeuw. In dit stiltegebied staat een bijzonder, duurzaam buitenverblijf. Ontworpen door De Kort van Schaik in opdracht van Schipper Bosch, biedt de woning rust en stilte aan de bewoners. De woning heeft een zeer open karakter waardoor volop genoten kan worden van het polderlandschap, maar tegelijkertijd is het een besloten omgeving waar je kunt schuilen voor de elementen. De woning voelt aan als een wollen jas.

De dikke muren zijn van beton, waardoor met lage temperaturen een aangenaam binnenklimaat bereikt wordt. De warmte die nodig is, wordt geproduceerd met behulp van een warmtepomp die gebruik maakt van het oppervlaktewater van het meer. In de meest gebruikte ruimtes bieden houtkachels extra verwarmingscapaciteit.

De architectuur van de woning is zeer ingetogen, wat een mooi contrast vormt met een aantal opvallende objecten in het huis. Zo heeft kunstenares Sabine Marcelis een gecombineerde wastafel, douche en bad ontworpen, gemaakt uit een blok geel kunsthars (wat in de Volkskrant omschreven is als “een gigantisch stuk zeep”).  En Peter Hopman bouwde een stapelbed met klimrek voor zes personen in de slaapkamer.

De Volkskrant gaf het Huis op 't Raboes vijf sterren. Lees het artikel hier.

Opdrachtgevers Greet en Michel Schoonderbeek schreven een gastblog op de website van BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectuur).

Huis op 't Raboes kreeg een plekje in het Jaarboek architectuur van Nederland 2020 en won de categorieprijs 'Particuliere woonbeleving' van de Architectuurprijs BNA Beste Gebouw 2021. Lees hier meer.

Functie:
Wonen

Oplevering:
2020

Partners:
De Kort Van Schaik
Karbouw
Platowood

Locatie:
Jachthaven 't Raboes
Eemnes

Deel dit project:
LinkedIn Facebook

Andere projecten

Alle projecten